O produkcie2018-08-10T01:16:51+00:00

GŁÓWNE SKŁADNIKI  NASZYCH MASEK

Glony (Algae) należą do najstarszych organizmów na Ziemi. To rośliny wodne, które można spotkać w morzach, oceanach, jeziorach i rzekach zaklasyfikowane do grupy wodorostów. Osiągają wielkość od kilku milimetrów do kilku metrów. Do tej pory odkryto ponad 20 tysięcy gatunków alg, z których ponad czterdzieści jest używanych w kosmetyce. Algi to prawdziwa kopalnia naturalnych, aktywnych składników dzięki czemu wykorzystywane są na różne sposoby jako cenny składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, maseczek i zabiegów w spa.

Przede wszystkim należy zauważyć, że właściwości alg różnią się w zależności od ich rodzaju, jednak kilka składników jest wspólnych dla różnych gatunków tej rośliny, choć w poszczególnych odmianach ich zawartość bywa zmienna. Algi zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, związki jodu, potasu, magnezu, chloru i żelaza. A oprócz tego śladowe ilości miedzi, cynku, kobaltu, wanadu, strontu oraz witaminy A, E, C i B1, B2, B5, B6, B12 i PP (B3, niacyny).

Szacuje się, że nawet 60 proc. substancji czynnych, zawartych w algach, to polisacharydy, w tym ten najistotniejszy w przemyśle kosmetycznym kwas hialuronowy. Dzięki stosowaniu preparatów algowych z dużą zawartością tego kwasu skóra odzyskuje jędrność i elastyczność.

D-mannitol i sorbitol, czyli alkohole hydroksylowe, występujące w algach, mają szczególne znaczenie w kosmetyce, ponieważ nie tylko odżywiają i nawilżają skórę, ale również regulują naturalnie zachodzące w niej procesy, przede wszystkim produkcję łoju. Warto zauważyć, że kosmetyki z alg świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cer mieszanych i tłustych, ponieważ regulują funkcje gruczołów łojowych i są bakteriostatykami hamującymi rozwój bakterii.

Istotnym składnikiem alg są lipidy, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe: arachidonowy, eikozapentaenowy, linolowy i rzadko spotykany gamma-linolenowy (GLA), które stymulują odbudowę i ochronę naskórka, łagodzą podrażnienia, a także działają antyalergicznie i przeciwzapalnie. Dzięki takim właściwości wykorzystuje się algi do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla osób o cerze suchej i skłonnej do podrażnień.

Spirulina to handlowa nazwa sinic z rodzaju Arthrospira, zaliczanych do alg niebieskich. Zawiera witaminy: z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), E,C,D,K, B-karoten oraz polifenole. Mikro- i makroelementy występują w formie biokompleksów i związków metalo-organicznych z polisacharydami, wśród nich można wymienić: wapń, brom, cynk, jod, żelazo, magnez i mangan.
Proteiny to ok. 50-70% s.m. w skład których wchodzą takie aminokwasy jak: alanina, asparagina, glicyna, arginina, lizyna, seryna. Lipidy występujące w spirulinie zawierają kwas gamma-linolenowy i linolowy, o wysokiej odporności na utlenianie (obecność przeciwutleniaczy).
Polisacharydy – karagen, fukoidyna, laminaryna, zawiera również cukier prosty – mannit i alkohole wielowodorotlenowe – mannitol, sorbitol. W spirulinie znajdują się także mukopolisacharydy, głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny. Oprócz tego kwasy alginowe i ich sole oraz barwniki fitococyamina.
Działanie: przeciwrodnikowe, antyutleniające, nawilżające, stymulujące przemianę materii, przeciwzapalne, nawilżające, poprawiające mikrokrążenie, bakteriostatyczne, wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, absorbcyjne.

Ziemia okrzemkowa (ziemia diatomowa, diatomit) – skały mineralne utworzone głównie z pancerzyków mikroskopijnych glonów jednokomórkowych – okrzemek. Jest źródłem naturalnego krzemu. Diatomit powstaje jako osad zimnych jezior i mórz.Odgrywa szczególną rolę w funkcjonowaniu i tworzeniu tkanki łącznej, jest niezbędny dla dobrej kondycji skóry oraz bierze udział w tworzeniu kolagenu.Brak krzemu powoduje przesuszenie naskórka oraz wiotczenie skóry, a w następstwie zmarszczki. Zbyt mała ilość krzemu może przyczyniać się również do pojawienia się chorób dermatologicznych jak trądzik pospolity, czy różowaty.
W  kosmetyce ziemia okrzemkowa stosowana jest w celu poprawy kondycji i wzmocnienia stanu skóry, włosów i paznokci. W tym celu możemy ją stosować zarówno wewnętrznie, w postaci roztworu do picia, jak i zewnętrznie,w postaci maseczek, peelingów, zasypek, soli do kąpieli itp.

Glinka kosmetyczna (inaczej kaolin) należy do minerałów ilastych, czyli uwodnionych glinokrzemianów, a jej działanie polega przede wszystkim na absorpcji zanieczyszczeń takich jak nadmiar sebum czy produktów metabolizmu skóry. Wynika to z faktu, że ma ładunek ujemny, który przyciąga do siebie cząsteczki o ładunku dodatnim, obecne w substancjach toksycznych.
Glinki kosmetyczne zawierają wszystkie potrzebne makro- i mikroelementy w łatwo przyswajalnej formie: krzem, wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, miedź, selen i inne. Dodatkowo mają niezwykłe właściwości absorpcyjne, oczyszczające i antyseptyczne. Wygładzają i ujędrniają skórę, usuwają martwe komórki naskórka, a także mają działanie mineralizujące. Skuteczność glinek jest związana z ich strukturą oraz zawartością soli mineralnych, które nadają im barwę. Każda odmiana tego minerału ma inne właściwości i stosuje się ją do różnych celów.

Glinka Rhassoul zwana jest również glinką Ghassoul. Obie te nazwy funkcjonują wymiennie. Jej nazwa wywodzi się od arabskiego słowa „ghassala” (czyt. rasala), co oznacza „myć”. Jest to czysta glinka wulkaniczna, w 100% naturalna. Pochodzi z marokańskich złóż położonych w dolinie Moulouya, na skraju średniego Atlasu. Są to jedyne znane na świecie złoża tej glinki.
W Maroku glinka Ghassoul znana jest od XII wieku. W tradycji beduińskiej była używana do mycia włosów oraz czyszczenia twarzy i ciała. Współcześnie stosowana jest szeroko w kosmetyce i dermatolgii, gdyż rewelacyjnie sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii czy też trądzikowej.

  • Glinka Ghassoul jest bogata w magnez, krzem, potas, wapń, żelazo, glin, miedź, lit i cynk.
  • Posiada właściwości myjące i odtłuszczające.
  • Zapobiega wysuszaniu się i łuszczeniu skóry, poprawia jej elastyczność i strukturę.
  • Działa matująco i odświeżająco.

Posiada zdolność wchłaniania nieczystości i nadmiaru tłuszczu, które następnie usuwane są podczas spłukiwania wodą. Nie powoduje przesuszenia skóry. Ze względu na swoje łagodne działanie glinka nie dopuszcza do naruszenia bariery ochronnej skóry, czyli płaszcza lipidowego, co ma miejsce w przypadku agresywnych związków powierzchniowo czynnych.
Ze względu na wyjątkowo łagodne właściwości myjące, glinka jest szczególnie polecana do pielęgnacji skóry wrażliwej. W przypadku stosowania glinki bariera ochronna skóry (płaszcz kwasowy i lipidowy) nie zostaje uszkodzona, a działanie gruczołów łojowych pozostaje niezakłócone. Dlatego glinka ta może być polecana zarówno do skóry suchej i nadwrażliwej, jak imieszanej, tłustej, zanieczyszczonej.

Glinka Morska jest stworzona przez naturę skutecznie oczyści skórę i dostarczy jej potrzebnych minerałów. Aktywizuje procesy odbudowy komórek. W sposób naturalny oczyszcza i stymuluje proces regeneracji skóry. Złuszcza martwy naskórek, oczyszcza skórę z nadmiaru sebum, toksyn, niezdrowej mikroflory, poprawia ukrwienie, łagodzi stany zapalne, przywraca skórze równowagę mineralną.

Uwaga! Sklep Vithea znajduje się w fazie testów przed oficjalnym uruchomieniem sprzedaży. Obecnie zamówienia nie są realizowane. Zamknij